Hoppa till innehåll
Vi kan alla bidra till en positiv förändring! Vill du bidra till klimatförändring.se? Hör av dig vettja!
https://klimatforandring.se/wp-content/uploads/2022/09/cropped-Klimatforandring.png
  • HEM
  • Klimatkompensation
  • Biologisk mångfald
  • Gröna investeringar
  • Klimatsmart resande
  • Cirkulär ekonomi
  • Kontakt

Klimatlöftet

Automatiserad rådgivning för hur du kan förbättra ditt hållbarhetsarbete. Vi är alla måna om att minska vår klimatpåverkan, ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det finns många som erbjuder skräddarsyd rådgivning, olika konsultjänster och avancerad mätning av ett företags klimatpåverkan. Men för många små företag kan det vara svårt att gå från ord till handling och istället för strategier behöver man handfasta åtgärder.

Steg 1 av 20

5%

Energianvändning

Kommer den energi ni förbrukar från förnybara källor?(Obligatoriskt)
Har ni rutiner för att se över och minska er energiförbrukning?(Obligatoriskt)

Råd


Byt till förnybar el:
Se över ert elavtal och säkerställ att ni köper el från 100 % förnybara källor.

Optimera belysning:
Byt till LED-lampor och använd närvarosensorer där det är möjligt.

Regelbundna energikontroller:
Gör en genomgång av er energiförbrukning varje halvår eller år för att spåra förbättringar och upptäcka energitjuvar. Det finns speciella mätverktyg som kan hjälpa er att mäta förbrukning av enskilda maskiner och annan elektronisk utrustning.

Energisparlägen:
Se till att datorer och skrivare går ner i strömsparläge efter en viss tid, eller ännu hellre stängs av.

Resor och transporter

Hur reser ni i största utsträckning vid tjänsteresor i företaget?(Obligatoriskt)
Hur reser personal till och från jobbet?(Obligatoriskt)
Använder ni digitala möten istället för fysiska resor när det är möjligt?(Obligatoriskt)
Har ni en policy för resor och transporter för era anställda?(Obligatoriskt)

Råd


Inför en resepolicy:
Uppmuntra tåg framför flyg, och kollektivtrafik eller samåkning framför egen bil.

Digitala möten:
Använd videokonferens som förstahandsval för möten som inte kräver fysisk närvaro.

Cykel och kollektivtrafik:
Erbjud förmåner för anställda som väljer att cykla eller åka kollektivt, t.ex. cykelförmån eller subventionerat månadskort med kollektivtrafiken på er ort

El- eller hybridfordon:
Om ni behöver företagsbilar, överväg el- eller hybridfordon för att minska utsläppen.

Inköp och leverantörer

Har ni ställt några krav eller preferenser på hållbarhet när ni väljer leverantörer?(Obligatoriskt)
Handlar ni i första hand lokalt eller från stora centraliserade leverantörer?(Obligatoriskt)
Kontrollerar ni om era leverantörer har egna hållbarhetspolicys?(Obligatoriskt)

Råd


Hållbarhetskriterier vid upphandling:
Be leverantörer redovisa sina miljömål och eventuella certifieringar (t.ex. ISO 14001).

Lokalt och närproducerat:
Genom att köpa varor och tjänster närmare er egen verksamhet minskar ni transporter och stöttar det lokala näringslivet.

Offentliga listor och certifieringar:
Använd etablerade miljö- och hållbarhetsmärkningar (t.ex. Svanen, KRAV) för att göra bättre val.

Avfall och återvinning

Har ni källsortering på arbetsplatsen (papper, plast, metall, elektronik etc.)?(Obligatoriskt)
Hur hanterar ni överblivet material eller osålda produkter?(Obligatoriskt)
Arbetar ni aktivt för att minska avfallsmängden?(Obligatoriskt)

Råd


Inför källsortering:
Märk upp tydliga kärl för olika avfallsfraktioner.

Avfallsrevision:
Gå igenom vilka typer av avfall ni genererar mest av och fokusera på att minska just det.

Donation och återbruk:
Överskottsmaterial eller produkter kan skänkas till välgörenhet eller säljas vidare, istället för att slängas.

Digitalisera:
Minska pappersförbrukningen genom att införa digitala signaturer, dokumenthantering och fakturering.

Kontorsmaterial och IT

Har ni policy för inköp av miljömärkta kontorsmaterial (t.ex. papper, rengöringsmedel)?(Obligatoriskt)
Använder ni återvunnet papper eller standardpapper?(Obligatoriskt)
Hur hanterar ni uttjänta datorer och annan elektronik?(Obligatoriskt)

Råd


Miljömärkta alternativ:
Välj kontorsmaterial som är Svanenmärkt, EU Ecolabel, etc.

Återvunnen pappersförbrukning:
Se till att skriva ut dubbelsidigt och minska utskrifter överlag.

Livscykelhantering av IT:
Återanvänd gamla datorer eller telefoner internt, eller donera dem till skolor eller föreningar innan de kasseras. På det sättet förlänger ni livslängden på elektroniken.

Produkt- och tjänsteutveckling

Arbetar ni med att minska klimatavtrycket i produkternas/tjänsternas livscykel?(Obligatoriskt)
Erbjuder ni något klimatvänligare alternativ till era produkter/tjänster?(Obligatoriskt)
Har ni koll på materialvalet i era produkter och dess miljöpåverkan?(Obligatoriskt)

Råd


Livscykelanalys:
Gör en enkel översikt över produkternas livscykel för att hitta var de största utsläppen uppstår. Hur skulle en variant av er produkt/tjänst se ut om målet var att minska dess klimatpåverkan?

Ekodesign:
Överväg att konstruera produkter så att de är lättare att reparera, uppgradera eller återvinna. Kanske kan din affärsmodell förändras så att du även tar hand om reparationer eller säljer reservdelar etc? Sverige har satt mål för att öka den cirkulära ekonomin, hur kan ni bidra?

Hållbara tjänster:
Om ni erbjuder tjänster, fundera på hur de kan utformas för att minska resor, pappersarbete eller annat resursslöseri.

Medarbetarengagemang och kompetens

Är era hållbarhetsmål uttalade och delade i internt?(Obligatoriskt)
Har ni regelbundna utbildningar eller intern information om hållbarhet?(Obligatoriskt)
Uppmuntrar ni medarbetare att komma med förslag på hur arbetet kan bli mer klimatsmart?(Obligatoriskt)
Har ni en utsedd person eller grupp som ansvarar för hållbarhetsfrågor?(Obligatoriskt)

Råd


Tydliga och delade mål:
Forskning säger att sannolikheten att mål nås ökar om de skrivs ner och delas med andra. Vi uppmanar dig att skriva ner några få väl valda mål och dela dem med kollegorna.

Utbildning och workshops:
Anordna eller delta i korta utbildningar om grundläggande klimat- och hållbarhetsfrågor. Låt så många som möjligt i er personal delta.

Delaktighet:
Belöna och lyft fram medarbetare som kommer med förslag på hållbarhetsförbättringar. Tydligt ansvar: Utse en hållbarhetsansvarig eller liten grupp som driver och följer upp klimatinitiativ.

Kommunikation och marknadsföring

Kommunicerar ni aktivt ert hållbarhetsarbete till kunder och intressenter?(Obligatoriskt)
Har ni satt några konkreta mål som ni delar offentligt?(Obligatoriskt)
Har ni en strategi för att undvika ”greenwashing” och istället vara transparenta?(Obligatoriskt)

Råd


Öppenhet:
Var ärlig och visa både framsteg och utmaningar. Det bygger förtroende.

Mätbara mål:
Sätt mätbara mål (t.ex. X % minskning av avfall på Y år) och redovisa status regelbundet. Välj inledningsvis mål som är lätta för er att följa upp så ökar chansen att ni lyckas.

Storytelling:
Dela konkreta exempel och berättelser om hur ni jobbar för att minska klimatpåverkan. Det inspirerar kunder och andra företag.

Uppföljning och mål (SMART’a mål)

Har ni satt upp tydliga klimat- eller hållbarhetsmål som går att mäta?(Obligatoriskt)
Följer ni upp era mål regelbundet (exempelvis årsvis)?(Obligatoriskt)
Är målen kända bland alla anställda?(Obligatoriskt)

Råd


Formulera SMART’a mål:
Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsbestämda.

Tydlig ägandeskap:
Tilldela någon ansvar för att samla in data och rapportera framsteg.

Regelbunden uppföljning:
Stäm av målen kontinuerligt för att se om insatserna ger resultat eller behöver justeras.

Extern kommunikation:
Överväg att dela era mål på er hemsida eller i nyhetsbrev för att skapa engagemang och transparens.

Kontinuerlig förbättring och automatiserade påminnelser

Är ni intresserade av att få automatiserade tips och påminnelser om hur ni kan fortsätta att minska er klimatpåverkan?(Obligatoriskt)
Vill ni följa upp och uppdatera era svar i frågebatteriet regelbundet för att se er förbättring över tid?(Obligatoriskt)

Råd


Årlig revidering:
Uppdatera svaren och se hur långt ni kommit om ett år

Dela framgångar:
Fira och kommunicera de framsteg ni gjort internt och externt. Det sporrar fortsatt engagemang.

Automatiserad utbildning:
Vi ser över möjligheten att eventuellt starta en automatiserad hållbarhetsutbildning som ska hjälpa er att fortsätta utvecklas.

Hotell och restaurang

Driver du hotell eller restaurang?(Obligatoriskt)

Menyval och livsmedel

Använder ni i första hand lokala och säsongsbetonade råvaror i er meny?
Erbjuder ni vegetariska/veganska alternativ och tydlig information om dessa på menyn?
Har ni en policy för att välja miljömärkta och/eller ekologiska råvaror (t.ex. KRAV, MSC, ASC)?

Råd


Lokalt och säsongsanpassat:
Genom att anpassa menyn efter säsong och välja lokala leverantörer minskar ni transportutsläpp och får dessutom ofta färskare råvaror.

Vegetariskt & veganskt:
Att erbjuda köttfria rätter (gärna mer än ett eller två alternativ) kan minska er klimatpåverkan avsevärt och locka fler gäster.

Miljömärkningar:
Satsa på certifierade råvaror (t.ex. KRAV, MSC-märkt fisk) för att säkerställa att produktionen är hållbar.

Matsvinn

Har ni rutiner för att mäta mängden matsvinn dagligen eller veckovis?
Erbjuder ni "doggy bags" eller liknande så att gästerna enkelt kan ta med sig rester hem?
Använder ni överskottsvaror på nya sätt (t.ex. dagens soppa, lunchbuffé av överblivna råvaror)?

Råd


Mät och analysera:
Att regelbundet väga eller uppskatta mängden matsvinn gör det enklare att se var ni kan effektivisera och spara in.

Planera menyn smart:
Anpassa inköpen efter bokningsläge och säsong. Skapa specialrätter av överskottsingredienser.

Kommunicera med gästerna:
Erbjud mindre portioner eller låt gästerna välja portionsstorlek. Ha även tydliga skyltar om att de får ta med sig maten hem.

Rengöring och tvätt

Vilka rengöringsmedel använder ni? Är de miljömärkta eller standardprodukter?
Har ni en policy för hur ofta lakan och handdukar byts i hotellrummen?
Har ni rutiner för att optimera tvättmängden (t.ex. bara köra fulla maskiner)?

Råd


Miljömärkta rengöringsmedel:
Välj produkter med exempelvis Svanen, KRAV eller EU Ecolabel för att minska kemikalieutsläpp.

Handduks- och lakanpolicy:
Informera gästerna om att de kan välja att återanvända handdukar och spara därmed vatten och energi.

Tvätteffektivisering:
Kör fulla maskiner, välj energisnåla program och använd eventuellt lågenergitorkskåp eller torklinor när det är möjligt.

Vattenförbrukning

Har ni installerat snålspolande kranar och duschmunstycken i kök, gästrum och personalutrymmen?
Finns det rutiner för att snabbt åtgärda läckande kranar eller toaletter?
Informerar ni gästerna om hur de kan bidra till att spara vatten?

Råd


Vattensnåla armaturer:
Byt till kranar och duschar med reducerat flöde, vilket sparar både vatten och uppvärmningskostnader.

Information till gäster:
Tydliga skyltar om att man värnar om miljön uppmuntrar gäster att förkorta duschtider och använda handdukar mer än en gång.

Engångsartiklar och förpackningar

Vilka typer av engångsartiklar använder ni (t.ex. sugrör, muggar, plastbestick, förpackningar)?
Finns det ett system för att sortera och återvinna förpackningar från köket/baren/gästutrymmen?

Råd


Undvik onödig plast:
Ersätt engångsprodukter med biologiskt nedbrytbara alternativ eller ta bort dem helt om det är möjligt.

Återanvändbart fokus:
Satsa på flergångsartiklar (t.ex. glas, porslin, tygservetter).

Optimal källsortering:
Ha tydligt uppmärkta avfallskärl på flera ställen, även i serveringsutrymmen, så att både personal och gäster lätt kan sortera rätt.

Gäst- och kundupplevelse

Kommunicerar ni ert hållbarhetsarbete tydligt i menyn, på rummen eller på er hemsida?
Uppmuntrar ni gäster att ge feedback på hur ni kan bli mer hållbara?
Har ni speciella kampanjer eller paketerbjudanden som fokuserar på hållbarhet (t.ex. ”grön helg” med lokal mat, ekologisk dryck etc.)?

Råd


Synliggör ert engagemang:
Skapa skyltar eller digital information som berättar om era miljöåtgärder och varför de är viktiga.

Inkludera gästen:
Ha en enkel förslagslåda eller digital enkät där gäster kan tipsa om nya hållbarhetsidéer.

Temaveckor:
Ordna kampanjer som lyfter fram lokala råvaror eller minskat matsvinn, och kommunicera detta på hemsidan och i sociala medier.

Uppvärmning, kylning och belysning i lokaler

Styr ni klimatet (värme och kyla) olika i utrymmen som ofta står tomma (t.ex. konferensrum, stängda matsalar mellan måltider)?
Använder ni energisnål köksutrustning (t.ex. induktionshällar, energiklassade kylskåp/frysar)?
Har ni installerat automatiska ljussensorer eller schemalagd belysning i gemensamma utrymmen?

Råd


Optimera värme/kyla:
Installera termostater och timers för att anpassa temperatur efter beläggning.

Energisnål utrustning:
Välj köksutrustning med hög energiklass när ni ska köpa nya maskiner. Vi vill samtidigt uppmana dig att reparera och laga maskiner så att livslängden förlängs så länge det är motiverat.

Smart belysning:
Använd LED-lampor och sensorer så att belysningen endast är på när den behövs.

Personalengagemang och utbildning

Får kökspersonalen utbildning i att minska matsvinn och optimera råvaruhanteringen?
Är städ- och serveringspersonalen insatta i hur man sorterar avfall korrekt och använder miljövänliga rengöringsmedel?
Har ni en utsedd hållbarhetsansvarig eller arbetsgrupp som driver miljöarbetet?

Råd


Löpande utbildning:
Anordna eller anmäl er till praktiska workshops för kök, servering och städpersonal om hur de kan arbeta mer resurssnålt. Hushållningssällskapet är exempel på en aktör som kan arrangera den typen av event.

Delaktighet:
Uppmuntra personalen att dela egna initiativ – exempelvis hur de minskar plastanvändning eller sparar energi i köket.

Synligt engagemang:
Håll regelbundna möten där ni sammanfattar framstegen och sätter nya delmål.

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna! Bra jobbat!

Klimatlöftet är framtaget av Fjällbyrån. Här på Klimatförändring.se kan du bland annat läsa mer om Klimatsmart resande, Klimatkompensation och hitta många bra hållbarhetstips.

Här följer några avslutande tips!


Prioritera efter verksamhet:
Alla tips kanske inte är relevanta för just er typ av verksamhet. Välj ut de områden där ni ser störst förbättringspotential.

Ta fram en handlingsplan:
Använd råden som grund för konkreta åtgärder. Sätt SMART-mål och börja med ett fåtal tydliga mål så att ni kan ha fokus, när ni väl lyckats kan ni lägga till fler mål så att ni ständigt arbetar med förbättringar.

Uppgifter

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hör av dig!

hej@klimatforandring.se

Läs mer om klimat och lösningar

Biologisk mångfald

Klimatkompensation

Gröna investeringar

Om Klimatförändring.se

Vi tror att vi alla kan bidra till en positiv utveckling. Med handlingskraft, samverkan och nya innovation och sätt att arbeta. Vi vill bidra till en positiv förändring.

© 2025 Klimatförändring. All Rights Reserved. En sajt från Fjällbyrån