Klimatsmart resande - Exempel och inspiration för att minska din miljöpåverkan när du reser

Genom att integrera dessa tips och välja hållbara resmål kan vi alla bidra till att minska vår miljöpåverkan när vi reser och samtidigt uppskatta och bevara våra vackra destinationer för framtida generationer.

Här har vi samlat 6 tips för klimatsmart resande

Vi är övertygade om att vi måste mötas över landsgränserna för att skapa en hållbar värld. Genom kunskap, innovation, samarbeta och förståelse skapar vi en hållbar framtid. Därför är resande helt avgörande för en hållbar utveckling, samtidigt är det en stor utmaning att resa på ett hållbart sätt. Därför har vi samlat en del generella hållbara restips. Här gärna av dig med egna förslag och tips.

Res med kollektivtrafik eller välj miljövänliga transportalternativ

  • Ta tåget istället för att flyga om det är möjligt. Tågresor genererar betydligt mindre koldioxidutsläpp jämfört med flygresor på kortare sträckor.
  • Om flyg är nödvändigt, välj direkta flyg och ekonomiklass, då det generellt sett har mindre koldioxidavtryck per passagerare än andra klasser.

Bo på miljöcertifierade eller hållbara boenden

 • Välj hotell eller boenden som har certifieringar för hållbarhet, såsom miljömärkningar eller energieffektiva system.
 • Överväg att bo på miljövänliga platser som använder förnybar energi eller har satsningar på avfallshantering och återvinning.

Packa lätt och smart

 • Res lätt! Ju tyngre bagage desto mer bränsle behövs för transporten. Försök att packa smart och ta med endast det du verkligen behöver.
 • Använd återanvändbara och hållbara resebehållare för exempelvis schampo, tvål och vattenflaskor istället för engångsprodukter.

Ät lokalproducerad mat och minska köttkonsumtionen

 • Prova lokala rätter och stötta lokala jordbruk och producenter. Det minskar koldioxidutsläppen från transporter av livsmedel.
 • Minska köttkonsumtionen genom att välja vegetariska eller veganska alternativ. Köttproduktionen är en av de största källorna till växthusgasutsläpp.

Respektera och skydda miljön

 • Undvik att lämna skräp och avfall i naturen. Använd soptunnor och återvinn om möjligt.
 • Var försiktig med naturresurser och vattenanvändning, särskilt i områden där vatten är en bristvara.

Delta i lokala och hållbara aktiviteter

 • Utforska och stöd lokala samhällen genom att delta i hållbara och ansvarsfulla aktiviteter. Det kan vara guidade turer i naturreservat, ekoturism eller volontärarbete.

Exempel på klimatsmarta resmål

 • Costa Rica: Ett land som är känt för sin miljövänliga turism och har en mängd ekologiska hotell och skyddade naturreservat.
 • Sverige: Med sin fokus på hållbarhet och tillgång till vacker och orörd natur är Sverige ett utmärkt val för klimatsmarta resenärer.
 • Nya Zeeland: Ett land med storslagen natur och starkt engagemang för hållbarhet och bevarande av miljön.
rojan.tag-destination-vemdalen-busstransfer

Företag som erbjuder klimatsmart resande

Vi upplever själva att det är en djungel att försöka första och skilja på olika företag som erbjuder klimatkompensation och hur kvalitativa de olika alternativen är. Här har vi listat några av de företag som vi läst oss till erbjuder bra kvalitativa tjänster för klimatkompensation.

Snälltåget

En privat aktör som erbjuder tågresor både inom Sverige men som är helt unika i att erbjuda tågresor ner på kontinenten till Österrike direkt från Sverige. Även tåg till Hamburg och Berlin. Samt specialturer till exempelvis

SJ

Den statliga aktören som opererar tågresandet över stora delar av Sverige

Kollektivtrafik

Kollektivtrafik i Sverige opereras lokal/regionalt och det är olika aktörer som driver trafiken. Hitta de lokala alternativen i din stad.

Freelway

Freelway är en app för samåkane och där du dessutom kan boka biljetter för många kollektivtrafiks-områden runt om i Sverige. Ladda ner Freelway-appen och kom igång med samåkning i ditt community.

Klimatkompensera för dina resor

Du kan idag klimatkompensera för dina resor, det bästa är om man kan minsak på sitt resande men de resor som ändå behöver ske vill vi slå ett slag för att man kompenserar för. Här kan du läsa mer om klimatkompensation.