Hållbarhetstips – så blir du mer klimatsmart
Här har vi samlat en mängd tips som du kan använda dig av för att göra mer hållbara val i vardagen och bidra till en positiv förändring för klimat och miljö. Listan kommer löpande att uppdateras och vi vill gärna ta del av dina bästa tips att vi kan lära av varandra.
Listan är skapad i samarbete med Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen. Följ Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen på Instagram och Facebook för mer inspiration och tips!
Res klimatsmart
Byt bort bilen och flyget!
Våra resor och transporter står för omkring en tredjedel av växthusgasutsläppen inom Sveriges gränser. Personbilarna bidrar mest – med mer än hälften av utsläppen och svenskarna flyger mer än fem gånger så mycket som det globala genomsnittet. Byt ut bilen och flyget mot mer klimatsmarta alternativ som att gå, cykla, ta bussen eller tåget så kan du göra direkt skillnad kring reserelaterade utsläpp.
Samåk!
Bestäm dig för att minska ner på dina bilresor och bidra på så vis till att begränsa koldioxidutsläppen. Låt bilen stå (om det går). Om det känns omöjligt kan du istället bestämma dig för att samåka.
Gå med i olika samåkningsinitiativ, samåkningsgrupper eller starta en egen, som till exempel är knuten till din arbetsplats, orten där du bor, orten där du arbetar eller till föreningen som du är engagerad i. Att samåka är inte bara bra för miljön utan kan också vara ett sätt att mötas. Det är kul med sällskap i bilen!
Mat & Kostvanor
Börja dagen med EKO!
Om du köper ekologisk mat så vet du att den inte har besprutats med kemiska bekämpningsmedel. Du vet också att den bidrar till gladare djur och rikare natur. Genom hur vi väljer att konsumera kan vi påverka vår framtid.
Försäljningen av ekologisk mat och dryck i Sverige sjunker för första gången sedan 2004. Var med och vänd den negativa trenden.
Kolla in den nya Matcirkeln!
Livsmedelsverket har nyligen uppdaterat Matcirkeln till en grönare version. Matcirkeln förhåller sig nu både till människors hälsa och till att vi behöver ändra vår kosthållning och äta mer växtbaserat och minska på köttkonsumtionen.
Den stora skillnaden är att det numera finns växtbaserade alternativ i alla delar av cirkeln och att dessa är markerade med en grön symbol. På så vis ska det, enligt Livsmedelsverket, bli lättare för oss alla att ställa om till ett mer hållbart liv.
Ät närproducerat!
Varifrån kommer maten som du har på tallriken? Hur har den odlats och vuxit upp? Välj gärna närproducerad, certifierad och miljömärkt mat om det finns och är möjligt. Mat som är certifierad har odlats och producerats enligt krav som ställts på miljö, djuromsorg med mera och genom att välja närproducerat kan du också minska transportrelaterade utsläpp av växthusgaser.
Ät mat i säsong!
Mat som odlas i rätt tid på säsongen ger bättre skörd, mer näring och smak samt kräver mindre resurser – alltså bättre för miljön! Dessutom sjunker priserna i butik!
Minska matsvinnet!
Visste du att den svenska livsmedelshanteringen står för cirka 25 procent av den totala klimatpåverkan?
Enligt Livsmedelsverket och Jordbruksverket kostar matsvinnet mellan 3000 och 6000 kronor per familj (två vuxna och två barn) och år. Pengar som du skulle kunna göra något mycket roligare för. Vad är då inte smartare än att vi ser till att ta tillvara på all mat som produceras. Du vet väl till exempel att det går utmärkt att frysa in både mjölk och ost, istället för att kasta när du ska resa iväg och vara borta ett tag. Det är bara att plocka fram igen när du kommer tillbaka hem från din tur.
Ställ in rätt temperatur i kyl och frys så får du både bra matförvaring och låg energianvändning. Låt något som står i kylen vägleda dig till nästa måltid och gör samtidigt en insats för miljön. Förvandla gårdagens havregrynsgröt till ett knaprigt knäckebröd eller låt en gulnad broccoli får sin rätta plats i en god soppa!
Undvik palmolja och rädda regnskog!
Palmoljeindustrin bidrar starkt till skövling av regnskog och omläggning av jordbruksmark till oljepalmsplantager. Denna skövling och omläggning hotar unika livsmiljöer för många unika arter och andra naturvärden. Oljepalmsodlingarna har också lett till minskad matproduktion i en del länder, till exempel Indonesien. Det stora behovet av mark för palmoljeproduktion har orsakat både konflikter och övergrepp mot urfolk och lokalsamhällen. Dessutom leder skövlingen av regnskog och utdikning av torvmark till utsläpp av växthusgas.
Palmolja används bland annat i produkter som kakor, godis, choklad, popcorn för mikrovågsugn, tvål, smink och färdiglagade livsmedel. För en mer detaljerad lista kan du gå in på Naturskyddsföreningens hemsida och söka på palmolja. Skrolla sedan ner till ”Butiksguide: Här hittar du palmolja” och lär dig mer om vilka produkter du ska undvika
Och förresten, om du är osäker på om en produkt innehåller palmolja kan du också fråga personalen i butiken. Tänk också på att om du trots allt vill köpa en produkt som innehåller palmolja ska den vara KRAV-märkt, det räcker inte med att den är ekologisk.
Dela med dig av frukt och bär!
Om du har mer frukt, bär, grönsaker eller annat som växer på din tomt, än du själv kan ta hand om – dela med dig till vänner och grannar. Du undviker på så vis onödigt svinn samtidigt som du glädjer någon annan. Det kan vara vinbärsbusken som dignar, rabarberplantan som växt sig ännu större till i år eller något annat som du inte hinner skörda och safta eller sylta innan vintern.
Hållbar konsumtion
Återbruka mera!
Köp begagnade möbler eller rusta upp de som du redan har! Visste du att du genom att fräscha upp ett köksbord med tillhörande stolar, istället för att köpa nya, kan minska din klimatpåverkan med upp till 70 procent? Gör vår planet en tjänst och undvik att köpa nyproducerat.
Ta hand om dina textilier!
Visste du att cirka 7,5 kg textilier, per person och år, hamnar i restavfallet för förbränning? Och visste du att ungefär 60 procent av det som kastas är helt och i ett skick att utan problem kunna fortsätta användas? Den mesta av textilier som säljs i Sverige produceras i andra länder. Genom att minska din konsumtion bidrar du därför till minskad miljöpåverkan genom bland annat minskad transport, kemikalieanvändning och vattenförbrukning.
Minska din konsumtion av plagg – handla kläder second hand, välj kvalitet som håller längre, ge bort textilier som du tröttnat på och delta i klädbytesevenemang – och du gör en insats för klimatet.
Ge dina prylar nytt liv!
Visst är det trist när ens bästa jeans går sönder! Eller när du upptäcker att den dyra skaljackans dragkedja är trasig. Istället för att köpa nya jeans, eller beställa ännu en jacka, kan du ge det gamla nytt liv. Genom att laga dina befintliga plagg kan du spara mycket pengar. Dessutom slipper du att bidra till nyproduktion!
Dela med dig!
Visste du att en borrmaskin, enligt vissa beräkningar, inte används mer än i snitt femton minuter av sin totala livstid?
Att äga prylar som sällan används är onödigt slöseri, både på jordens resurser och pengar. Dessutom är saker skrymmande och tar upp en massa plats i ditt hem. Varför inte dela saker med varandra istället?
Har du en bil som du kan tänka dig att låna ut till andra ibland? Tänker du köpa ett tennisracket som du vet kommer användas max tre gånger om året? Behöver du endast lite färg ur en burk på tre liter? Står hundburen som användes till valpen och samlar damm, eftersom det dröjer lite innan det är dags för ny valp?
Prata ihop dig med vänner, bekanta, arbetskamrater eller grannar, starta en Facebookgrupp eller gå med i redan existerande grupper. Hyr, låna, byt eller ge bort prylar och ägodelar.
Hem & Hushåll
Bidra till biologisk mångfald!
Visste du att cirka en tredjedel av våra viktigaste pollinatörer – vildbin – är hotade, och att pollinatörerna är en förutsättning för en stor del av vår matproduktion?
Låt gräsklipparen stå och lämna en bit gräsmatta oklippt. Gör om din gräsyta till en blommande liten äng, plantera växter som bin, blomflugor och fjärilar gillar, undvik kemiska bekämpningsmedel och genom att gödsla, bekämpa invasiva arter och äta mer ekologisk mat gynnar du våra livsviktiga pollinerare.
Minska din elförbrukning!
Byt till förnybar el, sätt upp egna solceller eller småskalig vindkraft och byt till LED-lampor. Spara på varmvattnet, skippa sköljmedel och tvätta i 40 grader istället för 60, en lätt åtgärd där endast hälften så mycket energi går åt. Passa också på att dra ner elementen när det går – en grad kan minska förbrukningen med fem procent. Du sparar både pengar och jordens resurser – win win helt enkelt.
Städa utan skadliga kemikalier!
Dags för städning? Glöm då skadliga kemikalier och använd istället Ekotipsets recept. Gör så här. Häll 20% ättika, någon droppe miljömärkt handdiskmedel och vatten i en flaska med spraymunstycke. Klart! Enkelt, billigt, effektivt och miljövänligt.
Stoppa pappersutskicken!
Svämmar din brevlåda över med post som du kanske knappt ens läser? Får du medlemstidningar som åker direkt i återvinningen?
Hör av dig till avsändarna och be om att få avstå pappersutskick och ta del av informationen digitalt istället. De flesta företag och organisationer kan lösa det. Det tar några minuter att skicka iväg några mail men det behöver bara göras en gång och vinsterna är flera. Passa på att berätta för avsändaren att du gör detta för att du vill minska ditt klimatavtryck. På så vis kan du få verksamheten du hört av dig till att kanske själva aktivt också försöka begränsa sitt avtryck.
Spara på jordens resurser och minska på så vis också ditt avfall – stoppa utskick som kommer per papper.
Källsortera, sopsortera & återvinn!
Genom att sortera dina sopor kan farliga ämnen tas om hand på ett säkert sätt och genom att hålla isär olika material kan det mesta också återvinnas så att det kan bli nya produkter. Vi sparar energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger och därmed skyddas både människor och miljö.
Hållbart Engagemang & Agerande
Se över var du har dina sparpengar!
Du vet väl att många fonder och aktier gynnar både vapenindustri, barnarbete, tobaksindustri och den fossila industrin?
Gör aktiva val och se till att dina pengar inte gynnar oetiska industrier. Om du redan har pengar som är kapitalplacerade, till exempel genom ditt pensionssparande, se över vilka företag som är kopplade till just dina värdepapper – och om det behövs – placera om pengarna. Ta hjälp av din bank och passa på att ställa krav.
Här har vi skapat en guide till gröna & hållbara investeringar.
Skänk pengar till en organisation!
Är det svårt att veta hur du skall bidra till att bevara miljön och den biologisk mångfalden i världen? Klurar du på hur du skulle kunna värna klimatet? Och har du samtidigt en slant över i plånboken?
Skänk pengar till en organisation som bidrar till allt det som du önskar bidra till. Protect our Winters, Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Klimatriksdagen… det är bara att välja och vraka. Och du, vänta inte, för klimatet och jorden har inte tid.
Uppmärksamma personer som gör bra saker för klimatet!
Genom att uppmärksamma personer som gör bra saker för klimatet kan vi få fler att engagera sig och samtidigt ge energi till de som redan gör det.
Inspirera och inspireras av andra!
Vi kan åstadkomma mer och det kan få positiva effekter, om vi vågar fråga, lyssna och diskutera klimatrelaterade utmaningar i stort och smått. Ingen kan allt, men alla kan något. Skippa prestationsångest över att säga rätt sak och rädslan att skapa dålig stämning. Tillsammans är vi starkast!
Skriv ett medborgarförslag!
Sopsortering i all ära men ska du åstadkomma verklig skillnad för klimatet behöver du få till en förändring eller åtgärd som rör många personer. Prata med en politiker, kontakta en förtroendevald, skicka en fråga till Allmänhetens frågestund, bli politiker eller skriv ett medborgarförslag på temat klimat och hållbarhet.
Klimatkompensera!
Klimatkompensation är en strategi för att minska nettoeffekten av koldioxidutsläpp genom att investera i projekt som minskar eller fångar in lika mycket koldioxid som du släpper ut. Det handlar om att balansera utsläppen genom att stödja projekt som har en positiv inverkan på miljön och klimatet. Dessa projekt kan vara inriktade på olika områden, inklusive skogsskydd, förnybar energi, energieffektivisering och metoder för att minska utsläpp från jordbruk. Läs mer om hur du kan klimatkompensera här.
Prata med barnen om miljön och klimatet!
Forskning visar att många barn känner oro för framtiden och funderar över hur klimatkrisen kommer att påverka dem. Det är viktigt att barnen inte drabbas av känslor av hopplöshet utan istället hittar sätt att engagera sig. Vi vuxna har en viktig roll i detta. Om du inte vet hur du ska möta ditt barns oro; ta hjälp av grupper på Facebook eller genom böcker som ger dig verktyg att använda i samtalen.
Så blir du av med din klimatångest!
Har du klimatångest? Ingen fara, det finns bot!
Forskning visar att det bästa sättet att bota klimatångest är att engagera sig. Det finns många sätt att engagera sig på och det behöver inte vara så komplicerat. Några saker du enkelt kan göra är att prata med vänner och bekanta om klimatet, våga gå i bräschen, rösta för klimatet, ställ om dina besparingar till hållbara placeringar, var med i solrevolutionen eller gör små förändringar i vardagen som att minska din konsumtion och handla ekologiskt och lokalt.
Du kan också välja att bli en del av något större genom att gå med i en organisation, förening eller nätverk, som arbetar för klimatomställning och hållbarhet.
Dela med dig av dina klimatsmarta lösningar!
Låt kreativiteten flöda när du delar med dig av erfarenheter, kunskap och tricks kopplat till klimatmässig hållbarhet. Var med och komponera miljötips som vi sedan publicerar här på klimatförändring.se. Roligt och lärorikt!
Genom att använda dessa tips kan du göra en positiv inverkan på miljön. Tillsammans kan vi skapa en mer hållbar framtid!
Listan är skapad i samarbete med Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen. Följ Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen på Instagram och Facebook för mer inspiration och tips!
Har du något bra tips som du saknar? Hör av dig till oss på hej@klimatforandring.se
Tack för att du besöker klimatförändring.se och gör ditt bästa för att bidra till en grönare planet.