Ny studie: Global uppvärmning accelererar snabbare än någonsin
Som vi kunnat läsa i Dagens Nyheter visar en ny rapport att den globala uppvärmningen nu ökar snabbare än någonsin sedan mätningarna började. Om utsläppen fortsätter i nuvarande takt kommer koldioxidbudgeten för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader att vara förbrukad inom fem år.
Enligt Indicators of Global Climate Change (IGCC), ledd av University of Leeds, ökar den globala temperaturen med 0,26 grader per decennium, vilket är den snabbaste ökningen hittills. År 2023 var den globala yttemperaturen 1,43 grader högre än det förindustriella genomsnittet mellan 1850 och 1900, varav 1,31 grader kan tillskrivas mänsklig aktivitet. Detta visar på att naturliga klimatvariationer, som El Niño, också har bidragit till rekordtemperaturerna.
Robin Lamboll, klimatforskare vid Imperial College London, understryker att även om en stark El Niño-effekt bidrog till förra årets extrema uppvärmning, är det den människoskapade uppvärmningen på över 1,3 grader som utgör det största hotet mot 1,5-gradersmålet.
Under perioden 2013–2022 nådde utsläppen av växthusgaser rekordnivåer med 53 miljarder ton koldioxid årligen. Den återstående koldioxidbudgeten för att ha en 50-procentig chans att hålla temperaturen under 1,5 grader beräknades i början av 2024 till cirka 200 miljarder ton koldioxid, vilket innebär att den budgeten kommer att vara förbrukad inom fem år om nuvarande utsläppsnivåer fortsätter.
Glen Peters, forskningschef vid Center for International Climate Research in Oslo (CICERO), påpekar att trots globala ansträngningar fortsätter utsläppen att öka, vilket gör koldioxidbudgeten för att hålla oss under 1,5 grader nästan meningslös. Han betonar att övergången till nollutsläpp kommer att ta decennier, vilket gör varje fördröjning i utsläppsminskningar mycket kostsam i form av ökade skador och förluster.
EUs klimattjänst Copernicus rapporterar att varje månad det senaste året har satt nya temperaturrekord. Den globala medeltemperaturen för de senaste 12 månaderna är den högsta som någonsin uppmätts, med 1,63 grader över det förindustriella medelvärdet.
FNs generalsekreterare António Guterres varnar för att vi spelar ”rysk roulette med planeten” och att kampen för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader kommer att vinnas eller förloras under 2020-talet under dagens ledares översikt.
World Meteorological Organisation (WMO) rapporterar att det finns en 80-procentig risk att minst ett av åren mellan 2024 och 2028 tillfälligt kommer att överskrida 1,5 graders uppvärmning. Detta innebär dock inte att Parisavtalets mål på 1,5 grader permanent överskrids.
IGCCs nya rapport belyser även effekterna av minskade svavelutsläpp från den globala sjöfartsindustrin. Svavlet har en avkylande effekt på klimatet, men sedan International Maritime Organization (IMO) beslutade om att reglera svavelutsläppen 2020 har den globala uppvärmningen förstärkts då svavelföroreningar reflekterar bort en del av solljuset.
Trots att fjolårets skogsbränder i Kanada ökade aerosolutsläppen och därmed den avkylande effekten, visar den långsiktiga trenden att den kylande effekten från aerosoler fortsätter att minska.
Fakta: IGCCklimatindikatorer
- IGCC publicerar årligen granskade uppdateringar av viktiga klimatindikatorer för att övervaka klimatets tillstånd och mänsklig påverkan.
- Författarna använder samma indikatorer som FNklimatpanel IPCC och använder så långt som möjligt samma metoder.
- Dessa uppdateringar fyller informationsgapet mellan IPCCutvärderingscykler som sker var 5–10 år.
- Årets studie är sammanställd av ett internationellt team av 57 forskare från 42 institutioner i 15 länder, inklusive IPCChuvudförfattare och kapitelforskare.
Denna sammanfattning visar på allvaret i den nuvarande klimatkrisen och behovet av omedelbara åtgärder för att minska utsläppen och begränsa den globala uppvärmningen.
Mer läsning: