Vilda djur har minskat med 73% – COP 16 öppnar

Biodiversitet

Idag öppnar FN’s konferens, COP16 i Cali, Colombia, temat för konferensen är biodiversitet. Huvudmålet för COP16 är att deltagarna ska utveckla en plan för att genomföra Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF), ett banbrytande avtal som undertecknades av nästan 200 länder vid COP15 i Montreal 2022, för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030. Det är inte en slump att Världsnaturfonden nyligen publicerat Living Planet Report 2024, temat är högaktuellt och biologisk mångfald står högt upp på agendorna världen över.

Den senaste Living Planet Report 2024 från Världsnaturfonden (WWF) målar upp en oroväckande bild av naturens tillstånd. Rapporten visar att de övervakade populationerna av vilda djur globalt har minskat med hela 73 % mellan 1970 och 2020. Framför allt är det arter i sötvattenmiljöer som drabbats hårdast, med en minskning på 85 %.

Grafik från Världsnaturfonden.

Denna drastiska nedgång är en allvarlig varning om att ekosystem runt om i världen riskerar att tappa sin funktionalitet och resiliens, vilket skulle ha stora konsekvenser för både mänskliga samhällen och klimatet. Exempelvis när populationer av viktiga arter försvagas eller kollapsar, så rubbas ekosystemens balans, vilket i sin tur påverkar allt från pollinering till koldioxidlagring och vattenfiltrering.

Tipping Points – på gränsen till kollaps

Rapporten varnar för att världen närmar sig flera ”tipping points” – kritiska trösklar där förändringar kan bli självförstärkande och irreversibla. Dessa inkluderar kollapsen av Amazonas regnskog och massdöd av korallrev, vilket skulle ha katastrofala konsekvenser för både klimatet och lokala samhällen.

I Amazonas riskerar upp till 25 % av regnskogen att försvinna om avskogningen fortsätter i nuvarande takt, vilket skulle kunna utlösa förändringar i regnmönster och frigöra enorma mängder koldioxid. Massblekning av korallrev som Stora barriärrevet är ett annat exempel, där stigande havstemperaturer redan lett till att upp till 90 % av korallreven kan försvinna, även om den globala uppvärmningen hålls under 1,5 grader.

Vi måste agera nu

Rapporten betonar att även om situationen är akut, finns fortfarande tid att vända trenden. Genom att transformera våra mat-, energi- och finanssystem kan vi minska påfrestningarna på naturen och skapa mer hållbara samhällen. WWF efterlyser snabbare och mer omfattande insatser för att nå de globala målen till 2030, som inkluderar att bromsa förlusten av biologisk mångfald och begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Naturen är vår största allierade

Naturen måste ses som en del av lösningen på klimatkrisen. Genom naturbaserade lösningar som att skydda och återställa skogar, våtmarker och korallrev, kan vi samtidigt minska koldioxidutsläppen och öka naturens resiliens. WWF understryker också vikten av att involvera urfolk och lokalsamhällen, vars kunskaper om hållbart förvaltande av naturresurser är avgörande för framgång.

Sammanfattningsvis pekar Living Planet Report 2024 på att världen står inför en avgörande period. De beslut vi tar de kommande åren kommer avgöra om vi kan undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald – eller om vi kommer att passera irreversibla trösklar. Tid för handling är nu.